بیماری های مرغ

آشنایی با انواع بیماری‌های مرغ (اقدامات پیشگیرانه)

در این مقاله تصمیم داریم در مورد انواع بیماری‌های مرغ (بیماری‌های رایج در پرورش مرغ) صحبت کنیم. پیشنهاد می‌کنیم در ادامه همراه ما باشید.

  • آی طیور
  • 4 دی 1402

پرورش مرغ هم به صورت تجاری و هم به صورت شخصی مزایای مادی بسیار زیادی به همراه دارد. با این حال، بیماری‌های مرغ تهدید بزرگی برای پایداری این سرمایه گذاری است. بسیاری از افراد هم هستند که به دلیل چالش بیماری‌ها از علاقه خود به تولید طیور دست می‌کشند. کسب دانش در مورد بیماری‌ها، روش‌هایی برای پیشگیری و مدیریت بهتر در اختیار شما قرار می‌دهد.

انواع بیماری‌های مرغ

1.نیوکاسل

بیماری نیوکاسل یک عفونت ویروسی مسری است که باعث اختلال عصبی تنفسی در مرغ می‌شود. اگر یک پرنده آلوده را لمس کنید، می‌توانید آن را از لباس، کفش و سایر وسایل خود به سایر پرندگان منتقل کنید.

علائم: این بیماری از طریق دستگاه تنفسی ظاهر می‌شود. از نشانه‌ها و علائم بیماری نیوکاسل می‌توانیم به مشکلات تنفسی، ترشحات بینی، چشمان تیره، توقف تخمگذاری، فلج شدن پا و بال‌ها و پیج خوردن گردن اشاره کنیم.

پیشگیری و درمان: پرندگان مسن معمولا به مرور بهبود پیدا می‌کنند و پس از آن ناقل نیستند. ولی جوجه‌ها در اثر این بیماری می‌میرند.

2.آبله مرغ

این بیماری در اثر ویروسی به نام آویپوکس ایجاد می‌شود.

علائم: لکه‌های سفید روی پوست، زخم های سفید در دهان یا نای و کاهش یا توقف تخمگذاری.

پیشگیری و درمان: به آنها غذای نرم بدهید و به مکانی گرم و خشک منتقل‌شان کنید. با مراقبت کافی، شانس زیادی برای زنده ماندن پرندگان از این بیماری وجود دارد. واکسنی وجود دارد که می تواند از ابتلای پرندگان سالم به این بیماری جلوگیری کند. در غیر این صورت، این بیماری می تواند توسط سایر پرندگان آلوده، پشه‌ها و همچنین از هوا منتقل شود.

3.بوتولیسم

این بیماری ناشی از مصرف سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است. اگر مرغ‌های شما به این بیماری مبتلا شده‌اند، به این معنی است که آب و غذای پرنده به نحوی آلوده شده.

علائم: مرغ‌ها شروع به لرزش می‌کنند. لرزش تا حدی زیاد شده که به فلج کامل بدن تبدیل می‌شود و در نهایت مرگ در عرض چند ساعت اتفاق می‌افتد.

پیشگیری و درمان: یک آنتی‌توکسین وجود دارد که می‌توان آن را از دامپزشک تهیه کرد. پیشنهاد می‌کنیم قبل از انجام هر کاری، با متخصص این حوزه در ارتباط باشید تا واکسیناسیون سریعتر انجام شود.

4.وبای مرغ

اگر در پرنده مواردی مثل اسهال زرد یا سبز رنگ، مشکل در تنفس، تیره شدن ناحیه سر مشاهده کردید، احتمال بروز این بیماری بسیار زیاد است و متاسفانه درمان قطعی برای آن وجود ندارد.

پیشگیری و درمان: همانطور که گفتیم متاسفانه هیچ درمان قطعی برای بیماری وبای مرغ وجود ندارد. اگر به طور اتفاقی مرغ شما زنده بماند، همچنان ناقل بیماری خواهد بود! بنابراین معمولاً بهتر است لاشه پرنده را از بین ببرید تا از گسترش آن جلوگیری شود. همچنین برای جلوگیری از انتقال بیماری به جوجه‌ها واکسن مخصوصی وجود دارد که می‌توانید استفاده کنید.

5.برونشیت عفونی

این بیماری توسط ویروس برونشیت عفونی پرندگان (IBV) ایجاد می‌شود.

علائم: جوجه‌ها شروع به عطسه، خروپف و سرفه می‌کنند و از بینی و چشم آنها ترشحاتی خارج می‌شوند و همچنین تخمگذاری آنها نیز متوقف خواهد شد.

پیشگیری و درمان: برای جلوگیری از تأثیر این بیماری بر جوجه‌هایتان می‌توانید از واکسن استفاده کنید. با این حال، اگر تصمیم به استفاده نکردن از واکسن دارید، به محض اینکه متوجه علائم بیماری شدید، قرنطینه کنید. برونشیت عفونی یک بیماری ویروسی است و به سرعت در هوا حرکت می کند. برای درمان برونشیت عفونی، جوجه‌های خود را در مکانی گرم و خشک قرار دهید تا بهبودی حاصل شود.

6.بیماری مارک

بیماری مارک توسط ویروس هرپس ایجاد می‌شود.

علائم: در پرندگان جوان‌تر که معمولاً کمتر از 20 هفته سن دارند، شایع‌تر است. تومورها در داخل یا خارج بدن مرغ شروع به رشد می‌کنند. عنبیه چشم آنها خاکستری می‌شود و دیگر نور دریافت نمی‌کنند و نهایتا هم فلج می‌شوند.

پیشگیری و درمان: اگر مرغ شما به این بیماری مبتلا شد، بهتر است آن را از سایرین جدا کنید. چراکه هنوز ناقل بیماری خواهد بود! همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای جلوگیری از انتقال بیماری به جوجه‌ها, واکسیناسیون را حتما انجام بدهید.

7.برفک

برفک یک بیماری قارچی است که در صورت ابتلای پرنده به این بیماری, یک ماده سفید رنگ ترشح می‌کند و مرغ بی حال شده و پرهایش ژولیده می‌شود.

پیشگیری و درمان: اگرچه واکسن مخصوصی وجود ندارد، اما می‌توان آن را با داروی ضد قارچی که می‌توانید از دامپزشک محلی خود تهیه کنید، درمان کرد!

8.آنفولانزای مرغی

این بیماری با مشکلات تنفسی همراه است و پرنده تخمگذاری را متوقف کرده و دچار اسهال می‌شود. همچنین ممکن است ورم در صورت جوجه‌ها وجود داشته باشد و شانه و سرشانه آنها تغییر رنگ داده و یا آبی شده باشد. حتی ممکن است لکه های قرمز تیره روی پاها و شانه هایشان ایجاد شود.

پیشگیری و درمان: هیچ واکسنی وجود ندارد و حتی در صورت بهبودی مرغ آلوده همیشه ناقل خواهد بود. هنگامی که پرندگان شما به این بیماری مبتلا شدند، باید لاشه آنها را به صورت کامل از بین ببرید و محیط را ضدعفونی کنید. بسیار مراقب این بیماری باشید چون می تواند انسان را بیمار کند!

نظر شما در مورد بیماری های مرغ

بیماری‌های مرغ‌ را جدی بگیرید و به سادگی از این موضوع عبور نکنید! چرا که علاوه بر تلف شدن پرنده، سرمایه شما از بین می‌رود و با ضررهای سنگین مواجه خواهید شد. پیشنهاد می‌کنیم که به صورت دوره‌ای از سالن یا محیط پرورش بازدید داشته باشید و در صورتیکه مورد مشکوکی مشاهده کردید، قبل از هرگونه اقدامی سریعا موضوع را به دامپزشک اطلاع دهید!

امیدواریم از این مقاله نهایت استفاده را برده باشید. موفق و پایدار باشید!

5/5 - (14 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + 17 =

درحال بارگذاری ...
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!