کانیبالیسم یا همنوع خواری در مرغ چیست؟

کانیبالیسم یا همنوع خواری در مرغ چیست؟ (روش‌های پیشگیری)

در مقاله امروز می‌خواهیم به صورت مفصل درباره کانیبالیسم صحبت کنیم و دلیل همنوع خواری در مرغ‌ها را ریشه یابی کنیم.

  • آی طیور
  • 2 دی 1402

همنوع خواری یا کانیبالیسم چیست؟ چرا مرغ‌ها دچار خشونت می‌شوند و به خود و یا سایر پرندگان آسیب می‌زنند؟

کانیبالیسم چیست؟

همنوع خواری (کانیبالیسم) معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که پرندگان به دلیل عملکرد ضعیف مدیریتی، تحت فشار قرار می‌گیرند. هنگامی که یک پرنده دچار استرس و عصبانیت می‌شود، شروع به چیدن پر و انگشتان پا (دریچه پا) خود یا پرنده دیگر می‌کند. زمانی که یک زخم باز یا خون روی بدن پرنده مشاهده کردید، این موارد می‌تواند نشانه‌هایی از همنوع خواری باشند که اگر به این موضوع توجه کافی نداشته باشید، به سرعت از کنترل شما خارج می‌شود و پرنده به صورت مداوم و از روی عادت این عمل را انجام خواهد داد.

بیایید در ادامه در مورد دلایلی که باعث ایجاد خشونت در مرغ می‌شوند بیشتر آشنا شویم:

1.ازدحام و شلوغی بیش از حد

یکی از دلایلی که باعث می‌شود مرغ عصبانی شده و از خود خشونت نشان دهد، شلوغی و ازدحام پرندگان در محیط پرورش است. نسبت به سالن پرورش و نوع پرنده، یکسری استانداردهایی وجود دارد که شما با رعایت آنها می‌توانید از شلوغی بیش از حد در محیط پرورش جلوگیری کنید! مثلا استفاده قفس مرغ می‌تواند در رابطه با این موضوع به شما کمک کند.

2.گرمای بیش از حد

هنگامی که پرندگان گرم‌شان می‌شود، همنوع خواری در آنها تقویت می‌شود. مطمئن شوید که دما را با افزایش سن پرندگان و نوع نژادشان تنظیم می‌کنید. یک توصیه کلی این است که طیور جوان را در هفته اول در دمای 35 درجه سانتیگراد پرورش دهید و سپس به تدریج درجه حرارت را 15 درجه سانتیگراد در هفته کاهش دهید تا زمانی که به 21 درجه برسد.

3.نور زیاد

نور بسیار روشن یا نور بیش از حد طولانی باعث خشونت پرندگان با یکدیگر می‌شود. هرگز از لامپ های سفید بزرگتر از 40 وات برای پرورش مرغ استفاده نکنید. اگر برای گرما از لامپ‌های بزرگتر استفاده می‌کنید، بهتر است لامپ های قرمز یا مادون قرمز را جایگزین کنید.

هنگام پرورش پرندگان 12 هفته یا بیشتر، از لامپ های 15 یا 25 وات در بالای سالن استفاده کنید. هرگز از لامپ‌های با روکش تفلون در سالن استفاده نکنید، چون تفلون برای پرندگان سمی است. همچنین ارائه نور بیش از 16 ساعت در روز به پرندگان توصیه نمی‌شود. نور ثابت می‌تواند برای پرندگان استرس زا باشد!

4.مشکلات تغذیه‌ای

اگر پرندگان مجبور باشند برای غذا و آب بجنگند، یا اگر پرندگان همیشه گرسنه باشند، فعالیت نوک زدن افزایش می‌یابد. مطمئن شوید که پرندگان همیشه به آب و غذا دسترسی آزاد دارند.

5.رژیم غذایی نامتعادل

رژیم غذایی پرانرژی و کم فیبر می‌تواند باعث شود پرندگان فعال و پرخاشگر باشند. تغذیه فاقد پروتئین و سایر مواد مغذی، به ویژه آمینو اسید باعث می شود پرندگان پرهایشان را بچینند. پس مطمئن شوید که رژیم غذایی متناسب با سن و نوع پرندگانی است که پرورش می‌دهید.

6.ترکیب نامناسب پرندگان

ترکیب پرندگان با سن و اندازه های مختلف، نظم طبیعی را مختل کرده و همین موضوع نوک زدن مرغ را تقویت می‌کند. هرگز گونه‌های مختلف طیور را با هم در یک محیط پرورش ندهید.

7.خارج نکردن پرندگان مجروح یا مرده از قفس

پرندگان به دلیل کنجکاوی، اقدام به نوک زدن پرندگان فلج یا مرده می‌کنند. هنگامی که نوک زدن شروع می‌شود، می تواند به سرعت به یک عادت بد تبدیل شود. بهتر است پرندگان بیمار یا آسیب دیده را در اسرع وقت از گله خارج کنید. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد که پرنده مهاجم از گله خارج شود!

8.اضافه کردن پرنده جدید

هر زمان که پرنده جدید به گله اضافه یا کم می‌کنید، نظم گله مختل می‌شود. همیشه بر ورودهای جدید به گله نظارت کنید و اگر عمل نوک زدن را مشاهده کردید، سریعا اقدامات لازم را انجام دهید. معمولا ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا در گله نظم برقرار شود. همچنین وارد کردن پرندگان جدید به گله خطر وارد شدن بیماری را به همراه دارد. پرندگان جدید باید حداقل به مدت 4 هفته قرنطینه شوند و پس از کسب اطمینان از صحت سلامت‌شان، می‌توانید آنها را به گله اضافه کنید.

9.پرولاپس

پرولاپس می‌تواند در گله‌های مرغ تخمگذار جوان یا چاق رخ دهد. پرولاپس زمانی رخ می‌دهد که رحم کشیده شده و پاره می‌شود و پس از گذاشتن تخم، زمان بیشتری طول می‌کشد تا به درستی به داخل حفره بدن برگردد. این امر در گله های جوان که خیلی زود (قبل از 20 هفتگی)یا در لایه های چربی شروع به تخم گذاری می کنند، شایع تر است. هنگامی که رحم برای مدتی در معرض دید قرار می‌گیرد، پرندگان دیگر آن را می‌بینند و از روی کنجکاوی شروع به نوک زدن می‌زنند. هنگامی که پرندگان این عمل را انجام می‌دهند، رحم شروع به خونریزی می‌کند که ممکن است به سرعت به همنوع خواری منجر شود.

اقدامات پیشگیرانه از همنوع خواری مرغ:

  • افزایش فضا: اولین قدم برای رفع جلوگیری از همنوع خواری، رعایت تراکم تعداد پرندگان در محیط پرورش است. پیشنهاد می‌کنیم که از ازدحام و شلوغی در قفس و محیط پرورش جلوگیری کنید و همچنین استانداردهای لازم را برای انجام این کار رعایت کنید.
  • غنی‌سازی جیره غذایی: غنی سازی غذایی می‌تواند فیبر بیشتری را فراهم کند که باعث تقویت غضروف پرندگان شده و آنها را راضی نگه می‌دارد.
  • انجام نوک چینی: انجام عملیات نوک چینی در گله می‌تواند برای کاهش همنوع خواری موثر باشد. برای انجام این کار حتما با دامپزشک مشورت داشته باشید و به صورت خودسرانه انجام ندهید!

درمان همنوع خواری در مرغ

از آنجایی که همنوع خواری می تواند ناشی از شرایط مختلفی باشد، ممکن است نتوانید علت دقیق مشکل را تشخیص دهید. در عین حال استرس هر چقدر هم که کم باشد، معمولا به عنوان عامل اصلی شناخته می‌شود.

روش‌های کاهش استرس:

  • دما را کاهش دهید.
  • پرندگان مجروح یا مرده را از محیط جدا کنید.
  • محیط را با استفاده از لامپ‌های مخصوص (قرمز) تاریک کنید.
  • سعی کنید هر عملی که ممکن است منجر به همنوع خواری می‌شود را اصلاح کنید.

نتیجه گیری

ریسک نکنید! کنترل همنوع خواری را به عنوان بخشی از برنامه مدیریتی خود قرار دهید تا با این کار بتوانید مقدار زیادی در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید. اگر موارد بالا را امتحان کرده‌اید و هنوز با خشونت و نوک زدن در گله خود مواجه هستید، برای کمک بیشتر با دامپزشک تماس بگیرید. امیدواریم از این مقاله نهایت استفاده را برده باشید!

5/5 - (23 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + 9 =

درحال بارگذاری ...
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!